Dogalgazli Radyant Isiticilar'
  • Radyant Isıtma Nedir?

    İnsanoğlunun 3 temel gereksinimleri beslenme, barınma (korunma) ve çoğalma ihtiyaçlarıdır. Barınma ihtiyacını takiben doğan bir diğer önemli alt unsur ise hiç şüphesiz ısınmadır. İlk insanlar mağaralarda barınarak vahşi hayvan tehlikelerinden, farklı klanların yaratmış olduğu tehditlerden ve en önemlisi doğanın çetin koşullarından korumanın bir yolunu bulmuşlardır. Yine mevsim farklılıkları söz konusu olup da Dünyamızı ısıtan Güneşin nimetlerinden rüzgar ve kapalı gökyüzü gibi sebeplerle faydalanamadıklarında, bu açığı da barındıkları mağaraların içerisinde ateş yakarak  gidermişlerdir. Bu durum onlar için güneşi mağaranın içine almak gibi önemli bir anlam taşıyordu. İşte yakılan bu ateş, radyant ısıtmanın da ilk örneğini oluşturmuş oldu. Kısaca radyant ısıtma , bir alevin veya ısıtılmış bir nesne yüzeyinin etrafa yaydığı ışınların diğer cisimleri ısıtmasıdır. Güneş'in dünyamızı ısıtması da radyant ısıtma sistemine en iyi örnektir.

Radyant Isıtıcılar Nasıl Çalışır?

Radyant ısıtıcıların ortaya çıkmasında insanoğlu birçok sefer olduğu gibi yine doğadan ilham almıştır. Sonbahar – kış mevsimlerinde bulutlu bir havada dolaşırken, aniden bulutların arasından yüzünü gösteren güneşin sizi nasıl tatlı tatlı ısıttığını düşünün. Hatta bazen böyle havalarda sırtınızı güneşe dönerek, derin bir “ohh!” çeker ve “kemiklerinize kadar ısındığınızı” düşünmez misiniz? Bu ısınmanın nedeni, güneşin kendini göstermesi ile havada oluşan sıcaklık artışı değil, güneşin yaydığı ışınların vücudunuzla temas etmesidir. Radyant ısıtıcı fikrinin ortaya çıkması, tam olarak bu temel prensip esas alınarak gerçekleşmiştir.

Konvansiyonel (geleneksel) ısıtıcılar havayı ısıtırlar. Genel fizik kuralları gereği, ısınan hava yükselir ve sıcak hava, ısıtılan mekanın tavan bölümünde yoğunlaşır. Alçak tavanlı, küçük bölmeli odalardan oluşan yapılarda (evler gibi) konvansiyonel ısıtıcılar makul olarak kullanılabilir. Fakat fabrika ısıtma, depo ısıtma, antrepo ısıtma, hangar ısıtma,  atölye ısıtma, kapalı spor salonu ısıtma, cafe ısıtma, restoran ısıtma, cami ısıtma , kümes ısıtma ve açık alan ısıtma gibi ihtiyaçlarda, konvansiyonel ısıtma teknikleri, sıcak havanın tavanda yoğunlaşması, tavan, çatı sistemlerinde ciddi ısı kaçaklarının yaşanması gibi sebeplerle makul karşılanmakta ve ciddi maliyetler ortaya çıkararak, yeterli ve homojen ısıtma sağlayamamaktadır.

Radyant ısıtıcılar ise şu şekilde çalışır; Bir radyant ısıtıcı , brülör, radyant boru, yansıtı paneller ve vakum fanından oluşur. Radyant ısıtıcının çalıştırılması sonucunda oluşan uzun alev sayesinde ışınımı sağlayacak yüksek sıcaklığa dayanklı Radyant borularının yüzeyleri ısınır. Isınan radyant borularda ışınım meydana gelir ve bu ışınımı yayar. Boruların üst yüzeyinden yayılan ışınlar ise sistemin üst kısmında bulunan reflektörler vasıtasıyla aşağıya yansıtılırlar. Tüm bu süreç sonucunda, sistemdeki gazın yanması ile  ortaya çıkan ısı, radyant boruların yaydığı ışınıma dönüştürülür ve cihazın yanıstıcı panellerinin yansıtma alanında bulunan cisimler ısınır.

Radyant Isıtıcı Çeşitleri Nelerdir?

Konvansiyonel ısıtma sistemleri ile büyük hacimli mekanları ısıtmak oldukça zordur. Özellikle dış mekan ısıtma söz konusu olduğunda radyant ısıtma en iyi performans alınabilecek sistemdir. Radyant ısıtma sistemlerinde enerji kaynağı olarak genellikle doğalgaz,

U borulu radyant ısıtıcı üzerinde fan yine en son borunun sonunda bağlıdır fakat, cihaz tam ortadan “U” şeklinde bükülmüş bir düz tip ısıtıcı olduğundan, en soğuk borunun yüzeyi ile en sıcak borunun yüzeyi yan yana gelir. Örnek olarak, en sıcak yüzeyi 500ºC olan bir ısıtıcının, en soğuk yüzeyi 150ºC civarında olacaktır ve bu iki yüzey yan yana konumlanmıştır. Aynı ısıtıcı üzerinde 300ºC yüzey sıcaklığı ölçülen borunun yanında konumlanmış boru yüzeyi ise yine 300ºC civarındadır. Bu özellik, U borulu radyant ısıtıcı modellerinin düz borulu ısıtıcıtiplerine göre daha homojen bir ısı dağılımına sahip olmalarını sağlar. Sonuç olarak da, U borulu ısıtıcı modelleri daha aggressive ısıtma ve lokal ısı ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmektedirler ve açık hava ısıtma ihtiyaçlarını daha yüksek performans ile gidermektedirler. Kullanım alanları fabrikalar, depolar, seralar, kapalı spor salonları ve hangar gibi büyük hacimli mekanlardır.

Düz borulu radyant ısıtıcı sistemleri ise, genellikle ısı yalıtımı iyi olan ve düşük ısı gücü gereken fabrika, depo, sera, kapalı spor salonu ve hangar gibi büyük hacimli mekanlarda kullanılmaktadır.  

Borulu radyant ısıtma seçeneği tercih edilirken uygulama yapılacak alanın da tüm kriterleri göz önüne alınmalı ve ciddi bir keşif çalışması yapılmalıdır

Radyant Isıtıcıların Kullanım Alanları Nerelerdir?

Borulu Radyant Isıtıcı modellerinin her birinin kullanım amaçları ve alanları, oluşan ihtiyaçlar ve verim beklentileri göz önüne alınarak belirlenmiş, tasarım ve üretim aşamaları da bu doğrultuda yönlenmiştir.

Borulu tip radyant ısıtma sistemleri, işletmelerde oluşacak ısınma giderlerini, geleneksel ısınma yöntemlerine ve bina içindeki en verimli uygulama ile sağlamış olduğu %25 - %60 arası tasarruf ile minimize eder. Borulu tip radyant ısıtma sistemlerinin uygulandığı mekanlar, elde edilen verimlilik performansı sonucu gerçekleşen tasarruf ile doğanın korunmasına ve küresel ısınmaya sebep olan sera etkisinin de önüne geçilmesine katkıda bulunan bir seçenek olmaktadır. Ayrıca, uygulama yöntemi dolayısıyla da kullanılabilir alanların ısıtma gereçleri ile heba edilmemesine sebebiyet verirken, uygulanacak mekandaki talep doğrultusunda şık, dekoratif tasarımlarla da projelendirilerek görsel bütünlüğe de katkı sağlamaktadır.

Video

Ürün Adı : Dogalgazli Radyant Isiticilar'